Leghasznosabb tanult dolgaim

 2022.06.23. 07:42

Az iskolák, ó az iskolák, az ész, a tudás (ami amúgy a hatalom) bástyája. Csak ennek a bástyának a tetejét lebontották, hiányoznak téglák belőle és ha be akarnál menni, egy kutya minimum megharap. Vagy az alien belédpetézik. Aztán megkerget a házmester. Utána elver a jégeső és amikor a végén sóhajtva leülsz, rádzuhan egy meteor és kibicsaklik a bokád. Nem azt kívánom ezzel kifejteni, hogy sok-sok-sok haszontalan dologgal tömték meg a fejünket eme nemes falak között.... Mit nézel? A penésztől is lehet nemes a sajt is! 
Szóval kezdem is a hasznos dolgok felemlegetését, amit valamelyik tanerő (gondolom nem egészen önszántából) rámtestált. Az első a sorban, rögtön a hátrabukfenc. Hát ki ne járt volna már úgy, hogy elvitte a kocsiját szerelőhöz, de az csak úgy vette át javításra, hogyha csinálsz 3 szabályos hátrabukfencet. Nekem múltkor a 3. kis híján nem sikerült. Vagy éppenséggel Cirrocumulus. Na, kis kezeket fel, ki tudja, hogy ez a bárányfelhő? Úgy van. Meg kellett tanulni középiskolában 9. osztályban a felhők latin nevét. Nem volt elég ha tudtad, hogy képződik, mik a jellemzői... Neeeem, hát a 2-est csak akkor kaphattad meg ha tudtad a latin nevét is. Azóta ezzel kelek és fekszem, várom az alkalmat, mikor fogom tudni ezt a rendkívül hasznos tudást felhasználni. Oh wait... 3 gyerekem van, nekik megtaníthatom ezeket! Pontosan úgy, ahogy 1823. január 1. Kiskőrös kezdetű alapvetést. De, hogy ez miért volt fontos, hisz minden évben volt január 1, meg miért pont Kiskőrös? Aki nem tudja, rajta vesztett. Arról nem is beszélve, hogy a névtelen delikvens, akit az előbb emlegettem, nem ezzel az egyetlen fontos attribútummal rendelkezett. Voltak neki versei is ha jól rémlik, egy forrongó korszakban élt, de ezt hagyjuk meg annak, aki nem tudja, hogy 1823. január 1. És végül is ha elmész a bankba hitelt felvenni és elkezdenek magyarázni a THM-ről, te meg nézel körbe, hogy erről irodalmon meg földrajzon nem volt szó, vissza tudsz vágni! Csak kivágod a pultra: 1823. január 1. és a bankigazgatót hozzák eléd sírva, hogy taníts mester... Ahogy amikor elmész a boltba kéjbizgátorért, megkérdezed mennyibe került és az eladó meg rávágja: "log3*³√2≥7. Közben eltelt egy hét, te meg még mindig ott állsz, a zsemlét megvette aki tudta a végeredményt, vagy inkább azt tudta, hogy hova van kiírva és hazament. Te meg állsz ott, motyogod magad elé a másodfokú egyenlet megoldóképletét és elsírod magad, aztán inkább veszel kekszet. 
Ami még kiakasztott, hogy a tananyag része volt fizikából, a rádioaktív anyagok felezési idejének kiszámolása. Ez szuper, meg hasznos mostanában, mert ki tudja mikor vágnak közénk atomot, de mi egy építőipari középiskolába jártunk. Rá is kérdeztünk, hogy nem ilyen mechanika meg erők felbontása, nyíróerő ilyesmiket kellene e tanulnunk? Aztán a 34 dolgozatból 30 1-es lett. Többet eszünkbe nem jutott kérdezni semmit, mindent értettünk. Egyébként ez a tanerő jól ismert volt a győri iskolákban, pl arról hogy felír egy egyenletet a táblára, 2*45 percen keresztül oldja meg rosszul, aztán feladja házi feladatnak. Azt mondják van aki a döbbenettől még mindig ott ül a megoldást várva. De ennek a tanerőnek volt ám egy felesége is... földrajz szakon alkotott, ő egyébként a cirrocumulus-os tanárnő,. Meg kellett tanulni vaktérképen a fontosabb ipari városokat és lerajzolni az iparuk vegyjelét. Pl Ajka - bauxit. Soha nem jártál Ajkán, nem is akartál volna oda menni, de tudtad, hogy azt a bauxit nevű szarságot ott bányászták. Az meg, hogy mire jó a bauxit... kit izgat, jelöljed befelé már a vaktérképen, ne érdekeljen más. Na, ő azóta iskolaigazgató egy általános iskolában. Így kell felfelé bukni barátaim. Remélem szegény elsősök hamar megtanulják a felhők fajtáit latinul, 1823. január 1-et meg a többi szarságot, mert ha nem... sanyarú lesz a sorsuk! A végén még az első állásinterjúraa nem tudnak bemenni úgy hátrabukfencben, hogy azt mantrázzák szerencsétlenek, hogy hát ez jambikus verselés, aminek a felezési ideje a szén 1843. október 4-ei forráspontjával egyenlő! 

Címkék: vélemény ajánló beteg hülyeség feladvány perverz iskola rossz kérdés tanulmány felvilágosítás felesleges pihent idióták töprengés módszertan fájdalmas napi mocsok agyhugykő bazsi mesél

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása