Érettségi

 2021.09.05. 09:37

Azt hiszem, ez a fogalom egy bűntetés szinonímája, vagy ha szabó a foglalkozásod és gyarlóság a neved, akkor a nagy prémiumok időszaka. Nagy kultúrája és hagyománya van nálunk a divatos, éppen a legolcsóbb öltönyök és a kiskosztümök???  szezonális hordásának ilyenkor. Ezeket a ruhadarabokat szalagavatón és érettségin hordjuk. A szerencsésebbek csak egyszer, a többiek meg hát... Így futtatják ki ősszel a divatból őket. Szóval érettségi. Nagyon készülünk rá, a többség biztos becsületesen, ámbár vannak alternativák itt is. Tételek megosztása: ebben velem nem volt szerencsés egy csapatban lenni, mert csúnyán írok állítólag... és nem tudják elolvasni. Én sem. Aztán a következő indok az volt hogy amikor az ágyon fekve írtam a tételemet, elaludtam. Ráfolyt a nyálam, ezzel olvashatatlanná vált a tétel. Nekem is. Aztán ha azt húzom ki? Mondom majd a nyálfolt helyét, vagy mutatom? Minden esetre bebiztosítottam magam, az ajtó mellé lógott a fejem, így ha bejönne valaki, akkor ez rágalom hogy aludtam, milyen horkolás... 

Amikor már ott toporogsz az élére vasalt öltönyödben, várod a sorodat a fizika érettségin, ami ráadásul szóbeli és a többiek azt beszélik hogy még kísérletek is voltak, te megijedsz hogy milyen kísértetek, te azoktól félsz... Majd közlik hogy hatás-ellenhatás, erők felbontása, elektromosság, stb... Na ezen a ponton lettem szürke mint a zakóm. Eddig emlékeim szerint erről nem volt szó... De, volt, a tételsor utolsó oldalán, ahol meguntam az életemet. Éreztem hogy baj lesz, ha eddig nem volt. Bementem... láttam szétszórt segédeszközöket, telesírt négyjegyű függvénytáblázatot. Már vártak... Húztam egy tételt, ránéztem a tanárnőre és megint rendesen biztos voltam benne hogy ez még csak nem is földi fizika. Pataki Attis hozta a Szíriuszról, vagy nemtudom. A tanárnő visszanézett rám, majd kacsintott. Nem tudtam mire vélni, visszakacsintottam. Amíg kacsintgattunk egymásra, járattam az agyamat, hogy ez meg milyen segítség akar lenni? Tétován felvettem egy függvénytáblát, amire a bizottság egyszerre gyújtott rá egy kávéra és megkérdezték az meg mire kell? Ha nem, hát nem... Visszaraktam. Nagy nehezen papírra vetettem a gondolataimat, nem volt sok és bemutattam egy kísérletet a gravitációról. Igen, ugrottam egyet... ÉS? Aztán meglepetten megkérdezték hogy hármas? Mondom nem, 12. tétel, 8-as versenyző. Itt már inkább pálinkát ittak a füves cigire, csak menjek ki. Hármast kaptam. 

Összefoglalva az érettségi eseményei mögé rejtett véleményemet: az érettségit nagyjából 1990-re meghaladtuk, értelmetlenné vált ebben a formában. Felesleges stresszforrás mindenki részéről. Tudom hogy kell a továbbtanuláshoz, de az akkori (2004) és a mostani rendszernél nem lehetne ezt ésszerűbben csinálni? Egyébként még megvan az öltönyöm, csak sebki nem kéri kölcsönbe sem, annyira beleizzadtam a fizikaérettségin. Mellesleg lett már valaki ezek után érett?

Címkék: vélemény ajánló beszámoló kérdés pihent töprengés fájdalmas agyhugykő bazsi mesél

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása